Metody měření kontrastní citlivosti - Hýblová, Anna (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá metodami měření kontrastní citlivosti. První kapitoly se věnují otázce fotometrie a základních pojmů jako oslnění, adaptace a v neposlední řadě kontrastní citlivosti jako takové. Pro lepší pochopení souvislostí je zde kapitola vysvětlující fungování zrakové dráhy a zpracování kontrastu v mozku. Hlavní část práce zahrnuje jednotlivé možnosti vyšetření kontrastní citlivosti. Jsou zde popisovány písmenové testy, testy používající sinusovou mřížku a digitální systémy. Poslední kapitola se věnuje příčinám zhoršení kontrastní citlivosti, jsou zde stručně popsány jednotlivá onemocnění, které kontrastní citlivost snižují.