Speciální brýlové čočky - Terschová, Vanda; Nováková Knollová, Libuše; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Bakalářská práce popisuje materiály, způsoby výroby, vlastnosti a vzhled jednotlivých brýlových čoček především brýlových čoček speciálních. Na úplném začátku tato práce zahrnuje postupný vývoj a zdokonalování brýlových skel. U čoček jednoohniskových se tato práce soustředí na čočky sférické, tórické, asférické a atórické. Dále se zabývá čočkami víceohniskovými, kde jsou zahrnuty čočky bifokální, trifokální a progresivní. Mezi brýlové čočky speciální jsou zařazeny čočky prizmatické, lentikulární, sportovní, fototropní, polarizační a fotopolarizační. V poslední kapitole se zabývá popisem povrchových úprav brýlových čoček.
This bachelor thesis describes materials, methods of production, feature and appearance of individual spectacle lenses especially special spectacle lenses. At the very beginning, this bachelor thesis includes the gradual development and improvement of spectacle glasses. At unifocal spectacle lenses this thesis concencrates on spherical, toric, aspherical and atoric lenses. It also deals with multi-focal lenses, where bifocal, trifocal and progressive lenses are included. Special spectacle lenses include prismatic, lenticular, sport, phototropic, polarized and photopolarized. In the last chapter the thesis deals with description of surface adjustments of spectacle lenses.
Vedoucí práce: Libuše Nováková Knollová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: bifokální čočky; brýlové čočky; povrchové úpravy materiálů; progresivní čočka; spectacle lenses; trifokální čočky; surface finishing; bakalářské práce; bachelor's theses