Speciální brýlové čočky - Terschová, Vanda (2019)
Bakalářská práce popisuje materiály, způsoby výroby, vlastnosti a vzhled jednotlivých brýlových čoček především brýlových čoček speciálních. Na úplném začátku tato práce zahrnuje postupný vývoj a zdokonalování brýlových skel. U čoček jednoohniskových se tato práce soustředí na čočky sférické, tórické, asférické a atórické. Dále se zabývá čočkami víceohniskovými, kde jsou zahrnuty čočky bifokální, trifokální a progresivní. Mezi brýlové čočky speciální jsou zařazeny čočky prizmatické, lentikulární, sportovní, fototropní, polarizační a fotopolarizační. V poslední kapitole se zabývá popisem povrchových úprav brýlových čoček.