Diploptika, principy a využití v praxi - Hladíková, Kateřina (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá diploptikou, jejími principy a využitím v praxi. Cílem diploptiky je navození jednoduchého binokulárního vidění ve skutečném prostoru. V úvodních kapitolách jsou uvedeny podmínky, význam a vývoj jednoduchého binokulárního vidění. V rámci reflexního oblouku binokulární fúze je dále popsána senzorická a motorická složka, jejichž integrace představuje základní princip diploptického cvičení. V následující části bakalářské práce jsou podrobně rozebrány indikace, přístrojové vybavení a samotný průběh diploptiky.