Patologie předního segmentu oka u nositelů kontaktních čoček - Šremrová, Vendula; Smolíková, Kristýna, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Tato bakalářská práce popisuje problematiku patologií předního segmentu oka vlivem nošení kontaktních čoček. První část je věnována fyziologii rohovky a vliv kontaktní čočky na její metabolismus. Další část se zabývá slzným filmem, včetně jeho vyšetření, a vztahem mezi slzným filmem a kontaktní čočkou. Dále jsou popsány vybrané vlastnosti kontaktních čoček v souvislosti s jejich vlivem na přední segment. Poslední část obsahuje popis jednotlivých patologií.
This bachelor thesis describes the problem of pathology of the anterior eye segment due to the wear of contact lenses. The first part is devoted to the physiology of cornea and the effect of contact lens on its metabolism. Another part deals with tear film, including its measurement, and the relationship between tear film and contact lens. The selected properties of contact lenses are described in relation to their impact on the anterior segment. The last part contains a description of individual pathologies.
Vedoucí práce: Kristýna Smolíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: kontaktní čočky; přední segment oční -- patologie; Anterior Eye Segment; Contact Lenses; bakalářské práce; bachelor's theses