Prizmy v optike a optometrii - Letková, Veronika; Kříž, Pavel, 1984-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Bakalárska práca s názvom „Prizmy v optike a optometrii“ sa v úvode zaoberá optickým princípom prizmatického hranolu, jeho históriou a základnými typmi priziem. V ďalšej časti je podrobne rozpracovaná diagnostika zameraná na vyšetrenie postavenia očí, sietnicovej korešpondencie a jednoduchého binokulárneho videnia pomocou priziem. Následne práca popisuje stanovenie okuliarovej prizmatickej korekcie, kde sú spomenuté spolu so základnými princípmi tejto korekcie aj metódy určenia veľkosti korekčného prizmatického účinku, nutnosť správnej centrácie, možnosti predpisu a chyby zobrazenia danej korekcie. Záver práce sa venuje využitiu prizmatickej korekcie v terapii a možnostiam zrakového tréningu pomocou priziem.
The beginning of the bachelor thesis „Prisms in optics and optometry“ deals with the optical principle of the prism and its history with basic types of prism. The following chapter consist of detail diagnostic aimed of the position of eyes, retinal correspondence and single binocular vision based on prisms. The thesis continues with spectacle prismatic correction and describes basic principles of correction. Furthermore, methods to specify the magnitude of the correction prism effect, correct centration, prescription options and errors of the image. Usage of prismatic correction in therapy and possibilities in visual training with prisms is included in the conclusion.
Vedoucí práce: Pavel Kříž
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: oční optika; optický hranol; prismatic spectacle correction; prism; prizmata; prizmatická korekce; visual training; zrakový trénink; eye optics; bakalářské práce; bachelor's theses