Prizmy v optike a optometrii - Letková, Veronika (2019)
Bakalárska práca s názvom „Prizmy v optike a optometrii“ sa v úvode zaoberá optickým princípom prizmatického hranolu, jeho históriou a základnými typmi priziem. V ďalšej časti je podrobne rozpracovaná diagnostika zameraná na vyšetrenie postavenia očí, sietnicovej korešpondencie a jednoduchého binokulárneho videnia pomocou priziem. Následne práca popisuje stanovenie okuliarovej prizmatickej korekcie, kde sú spomenuté spolu so základnými princípmi tejto korekcie aj metódy určenia veľkosti korekčného prizmatického účinku, nutnosť správnej centrácie, možnosti predpisu a chyby zobrazenia danej korekcie. Záver práce sa venuje využitiu prizmatickej korekcie v terapii a možnostiam zrakového tréningu pomocou priziem.