Receptivní pole zrakové dráhy a neuronů vizuálního kortexu - Weberová, Petronela; Spurná, Gabriela; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Bakalářská práce obsahuje systematický přehled teoretických poznatků o neuronech v průběhu zrakové dráhy, jejich organizaci, možnostech stimulace a následné evokované odpovědi na pozorovaný podnět. Práce se skládá ze dvou hlavních kapitol. První kapitola je věnována neuroanatomickému popisu jednotlivých vrstev zrakového systému. Kapitola druhá již objasňuje funkční souvislosti ve smyslu popisu receptivních polí neuronů zrakového systému, od sítnice až po nejvyšší, asociační kortikální etáže.
The bachelor thesis contains a systematic overview of theoretical knowledge of the neurons along the entire visual pathway, their organization, possibilities of stimulation and evoked responses to the observed stimulus. The thesis consists of two main chapters. The first chapter is devoted to the neuroanatomical description of the individual layers of the visual system. The second chapter explains the functional connections in the sense of the description of receptive fields of the neurons of the visual system, from the retina to the highest, association cortical levels.
Vedoucí práce: Gabriela Spurná
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: analytic cortex; analytický kortex; asociační kortex; association cortex; dorzální systém; dorzal system; magnocellular parthway; magnocelulární dráha; neurony; parvocellular parthway; parvocelulární dráha; receptivní pole; tractus opticus; ventrální systém; ventral system; visual cortex; vizuální kortex; Neurons; Optic Tract; bakalářské práce; bachelor's theses