Optotypy-historie, současnost a využití v praxi optometristy - Dítětová, Alena (2019)
Svoji práci jsem rozdělila do několika hlavních kapitol, ke kterým jsem přiřadila tématicky navazující podkapitoly.Úvod práce nás seznamuje s tím, co to vůbec optotyp jeXaXkXčemu se primárně používá. Vysvětluje i pojem zraková ostrost, jak ji můžeme zapsat aXjejí rozdělení. Druhá část se týká dávné historie, se kterou se pojí významné osobnosti aXjména. To, jak se standardizované tabule dělí z hlediska použitého znaku je uvedeno vXdalší hlavní kapitole. Na to navazuje rozdělení optotypů z hlediska vyšetřovací vzdálenosti aXkonstrukčního provedení. Rozdělení optotypů dle odstupňování jednotlivých řádků je popsáno v následující části. AXzávěr je doplněn o postup subjektivního vyšetření, o pomůcky k tomu potřebné a popis problematiky jednotlivých refrakčních vad.