Zraková ostrost a její měření - Miklišová, Gabriela (2019)
Bakalářská práce se zabývá zrakovou ostrostí a jejím měřením. V práci je popsáno, jak vzniká zrakový vjem, jaké jsou druhy zrakové ostrosti, dále zrakovou ostrost definuje, zabývá se metodami jejího hodnocení a faktory, které ji ovlivňují. Uvádí i základní informace o historickém vývoji vyšetřování zrakové ostrosti. V další části se práce zabývá vyšetřováním zrakové ostrosti, a to vyšetřovacími znaky, konstrukčním provedením optotypů, jejich odstupňováním, vyšetřováním do dálky a na blízko a v neposlední řadě také speciálními vyšetřovacími pomůckami.