Testy pro akomodační vyvážení do dálky i blízka - Machová, Jindřiška (2019)
Tato bakalářská práce je věnována popisu jednotlivých testů sloužících pro binokulární akomodační vyvážení. V úvodních dvou kapitolách je nejdříve pojednáno o samotném fungování akomodace a s ní související konvergencí a jejich poruchám. Také je v této práci uvedeno, jak se provádí zjišťování refrakčního stavu oka, a to jak objektivními tak subjektivními metodami. V následujících kapitolách jsou popsány testy akomodačního vyvážení, nejdříve do dálky a poté do blízka. Je zde také pojednáno o tom, jak se určuje přídavek do blízka. V poslední kapitole této bakalářské práce jsou popsány moderní techniky 3D refrakce. Tato kapitola obsahuje zejména přehled jednotlivých 3D optotypu, které jsou u nás dostupné, a jejich vlastní testové vybavení.