Příčiny slepoty u nás a ve světě - Homolková, Tereza; Skorkovská, Karolína, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Bakalářská práce seznamuje s problémem slepoty ve světě a v České republice. Zaměřuje se především na nejčastější příčiny slepoty podle žebříčku Světové zdravotnické organizace (WHO). V jednotlivých kapitolách je popsán výskyt, charakteristika a léčba jednotlivých očních onemocnění. Kapitoly jsou doplněny o postoj Světové zdravotnické organizace a Mezinárodní agentury pro prevenci slepoty (IAPB). V závěru bakalářské práce jsou příčiny slepoty ve světě rozděleny podle regionů.
The bachelor thesis discusses the problem of blindness in the world and in the Czech republic. It focuses on the most common causes of blindness according to the ranking by the World Health Organization (WHO) and the individual chapters describe the occurence, characteristics and treatment of these ocular diseases. Chapters are complemented by the attitude of the World Health Organization and The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB). In conclusion of the thesis, the causes of blindness in the world are divided according to the region.
Vedoucí práce: Karolína Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: diabetická retinopatie; glaukom; katarakta; makulární degenerace; onchocerkóza; slepota; trachom; Blindness; Cataract; Diabetic Retinopathy; Glaucoma; Macular Degeneration; Onchocerciasis; Trachoma; bakalářské práce; bachelor's theses