Příčiny slepoty u nás a ve světě - Homolková, Tereza (2019)
Bakalářská práce seznamuje s problémem slepoty ve světě a v České republice. Zaměřuje se především na nejčastější příčiny slepoty podle žebříčku Světové zdravotnické organizace (WHO). V jednotlivých kapitolách je popsán výskyt, charakteristika a léčba jednotlivých očních onemocnění. Kapitoly jsou doplněny o postoj Světové zdravotnické organizace a Mezinárodní agentury pro prevenci slepoty (IAPB). V závěru bakalářské práce jsou příčiny slepoty ve světě rozděleny podle regionů.