Podíl ortoptisty na diagnostice a léčbě pacienta s roztroušenou sklerózou - Kleisová, Natálie; Skorkovská, Karolína, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Ve své bakalářské práci se zabývám pohledem ortoptisty na diagnostiku a léčbu u pacienta s RS. V úvodních kapitolách jsou popsány principy ortoptiky a anatomie zrakové dráhy. Dále se práce zabývá motorickou složkou zrakového systému a řízením vertikálních a horizontálních pohybů. Následně se práce zabývá roztroušenou sklerózou jako takovou. Závěrečná část mé práce se věnuje očním problémům, které mohou vzniknout v souvislosti s roztroušenou sklerózou.
This bachelor thesis deals with the orthoptists part in the diagnosis and treatment of a patient with multiple sclerosis. The introductory chapters of the thesis are dedicated to principles of orthoptics as well as to anatomy of visual pathway. Furthermore, characteristics of vertical and horizontal eye movements are described. Subsequently, the thesis deals with multiple sclerosis. The last chapters are devoted to visual problems that may arise in connection with multiple sclerosis.
Vedoucí práce: Karolína Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: ortoptika; roztroušená skleróza -- terapie; tractus opticus; vertical and horizontal eye movements; vertikální a horizontální pohyby očí; Multiple Sclerosis; Optic Tract; Orthoptics; bakalářské práce; bachelor's theses