Segmentové riadenie vergencí - Černáková, Monika (2019)
Bakalárska práca teoreticky popisuje problematiku segmentového riadenia vergenčných pohybov. Úvodné kapitoly pojednávajú o motorickej zložke binokulárneho videnia a rozdelení očných pohybov. Následne charakterizuje vergenčné pohyby, ich rozdelenie a neurálne riadenie. Rozsiahla kapitola je venovaná latencii zahŕňajúca vybrané štúdie, ktoré skúmali latenciu za fyziologických aj patologických podmienok. Ďalej popisuje iniciálnu a následnú fázu vergenčnej odpovede. Záver práce je venovaný duálnej interakcii medzi akomodáciou a vergenciou a jej prínosu v riadení vergencií.