Pacient s diabetem mellitem 2 typu - Štefková, Žaneta (2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou diabetu mellitu druhého typu. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část popisuje historii diabetu, klasifikaci, klinický obraz, léčbu, selfmonitoring, komplikace, problematiku zaměstnání a cestování, edukaci a prevenci. V empirické části jsou prezentována a vyhodnocena data získaná metodou kvantitativního výzkumu pomocí originálně sestaveného dotazníku. Cílem práce bylo zjistit dodržování vybraných režimových opatření u pacientů s diabetes mellitus druhého typu a zmapovat ovlivnění vybraných oblastí jejich života.