Možnosti korekce presbyopie - Jindrová, Kristýna; Bramborová, Simona, 1985-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2019)
Bakalářská práce s názvem „Možnosti korekce presbyopie‟ se zabývá problematikou presbyopie, resp. možnostmi její korekce. Úvod práce je věnován popisu základních pojmů a akomodaci. Další kapitola pojednává o refrakčních vadách. Následuje kapitola s popisem presbyopie, ve které je zahrnuto propojení presbyopie s refrakčními vadami. Pátá kapitola je věnována metodám určení přídavku do blízka. Následuje nejdelší a nejpodstatnější kapitola zabývající se samotnou korekcí presbyopie, a to brýlovými čočkami, kontaktními čočkami a chirurgickou cestou. V poslední kapitole je zmíněn výskyt presbyopických pacientů v USA a Austrálii.
The bachelor thesis titled "The possibilities of correction of presbyopia" provides a summary of presbyopia, resp. possibilities of its correction. The introduction is devoted to the description of basic terms and accommodation. The next chapter deals with refractive errors. Following is a chapter with a description of presbyopia, in which the connection of presbyopia with refractive errors is included. The fifth chapter is devoted to methods of determining the allowance in the near. This is followed by the longest and most important chapter dealing with the correction of presbyopia, namely spectacle lenses, contact lenses and surgery. The last chapter mentions the occurrence of presbyopic patients in the USA and Australia.
Vedoucí práce: Simona Bramborová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: presbyopie -- terapie; refrakční vady; Presbyopia; Refractive Errors; bakalářské práce; bachelor's theses