Diagnostika a ortoptická léčba u pacienta s nystagmem - Kodetová, Marie, 1992-; Košťálová, Andrea; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nystagmu. Jejím cílem je popis jeho základních charakteristik, klasifikace jednotlivých základních typů a utřídění současných trendů v diagnostice a terapii. Práce se věnuje nejen řešení nystagmu samotného, ale i specifikám ortopticko-pleoptické péče o pacienty, u kterých může být stěžejním cílem terapie jiná patologie, zatímco přítomnost nystagmických oscilací je vnímána sekundárně.
The focus of this bachelor thesis is nystagmus. It aims to describe its general characteristics, classify its basic types and offer an overview of the current trends in diagnostics and therapy. The thesis covers not only the treatment of nystagmus itself, but it also deals with the specifics of orthoptic-pleoptic care for patients whose other pathology may be perceived as the central objective, while the presence of nystagmoid oscillations is seen as a secondary issue.
Vedoucí práce: Andrea Jeřábková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: fyziologický nystagmus; ortoptika; patologický nystagmus; Nystagmus, Pathologic; Nystagmus, Physiologic; Orthoptics; bakalářské práce; bachelor's theses