Astigmatizmus jako zobrazovací vada - Galušková, Kamila (2019)
Bakalářská práce „Astigmatizmus jako zobrazovací vada“ shrnuje poznatky o astigmatizmu jako o monochromatické aberaci optických systémů a také jako o refrakční vadě oka. Práce zahrnuje obecnou charakteristiku monochromatických optických aberací se zaměřením na astigmatizmus šikmých paprsků. Je zde popsán důvod vzniku aberací, průběh v optických prostředích a konečný následek chybného zobrazení. Práce dále charakterizuje astigmatizmus jako refrakční vadu oka. Jsou zde popsány optické prostředí oka, jejichž stav může ovlivnit vznik nebo průběh astigmatizmu oka. Dále se práce zabývá korekcí, která spravuje pacientovi vadu zobrazení. Poslední část pojednává o objektivních a subjektivních metodách vyšetření očního astigmatizmu.