Onemocnění očního povrchu - Antoš, Jakub; Skorkovská, Karolína, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2019)
Tato bakalářská práce představuje mladý pojmem - onemocnění očního povrchu. Po krátké anatomické části, zaměřené na povrch oka a víčka, následuje syndrom suchého oka, kde je zmíněno, jak onemocnění vzniká, jeho fáze, diagnostické metody, závažná komplikace a léčba. Dalším důležitým bodem onemocnění očního povrchu je dysfunkce Meibomských žláz. Toto onemocnění je zde též představeno, jeho příčiny, průvodní znaky, způsoby diagnózy, některé možné komplikace a způsoby léčby. Dále je zde poukázáno na nebezpečí očních kapek s konzervačními látkami a jejich spojitost s onemocněním očního povrchu.
This bachelor thesis presents a novel topic - the ocular surface disease. After a short anatomical part focused on the ocular surface and lids, dry eye syndrome is described in detail. The origin of the disease, its phases, diagnostic methods, serious complication and treatment are discused. Another important disease that is part of the ocular surface disease is the Meibomean gland dysfunction. Again, its causes, accompanying signs, diagnostic methods, some of the complications and ways of treatment are presented. Furtheremore, the dangers of preservatives in eyedrops and their association with the ocular surface disease are discussed.
Vedoucí práce: Karolína Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2019
Keywords: meibomské žlázky; ocular surface; oční povrch; oční roztoky; slzný film; syndromy suchého oka; tear film; Dry Eye Syndromes; Meibomian Glands; Ophthalmic Solutions; bakalářské práce; bachelor's theses