Ortoptická péče o pacienta po operaci vrozené katarakty - Chludilová, Simona (2019)
Tato bakalářská práce se věnuje ortoptické péči, kterou je možné poskytnout dětským pacientům po chirurgickém odstranění vrozené katarakty. První kapitola popisuje vývoj očního orgánu a anatomii dětské oční čočky. Následující kapitola objasňuje problematiku samotné katarakty vyskytnuvší se v dospělém a dětském věku. Třetí kapitola vysvětluje riziko amblyopie související se vznikem katarakty během kritické periody. Možnosti konzervativní, chirurgické a pooperační terapie jsou probírány v kapitole čtvrté. Poslední kapitola pojednává o ortoptickém vyšetření dítěte po operaci kongenitální katarakty a navazující pleopticko-ortoptickém cvičení.