Problematika syndromu suchého oka v praxi optometristy - Švehlová, Barbora (2019)
Tématem této bakalářské práce je problematika syndromu suchého oka, jeho diagnostika a možnosti léčby v praxi optometristy. Toto onemocnění je v současné době velice časté a snižuje kvalitu pacientova života. První kapitoly popisují anatomii očních struktur, které jsou pro pochopení problematiky syndromu suchého oka důležité. Dále obsahuje stručné shrnutí poznatků o tomto onemocnění a jeho klasifikaci. Pátá kapitola je řazena chronologicky tak jako obvyklé optometristické vyšetření a poukazuje na situace, při kterých nejčastěji vyvstane podezření na syndrom suchého oka. Následující kapitoly se věnují různým metodám vyšetření, které závisí na přístrojovém vybavení pracoviště optometristy. Závěrem této bakalářské práce jsou shrnuty možnosti léčby, které mohou být navrhnuty přímo optometristou.