Knížecí zrcadla v Byzanci: poradní literatura komnenovského období - Coufalová Bohrnová, Hana (2019)
Předkládaná disertační práce je věnována dvěma na sebe navazujícím otázkám spojeným s byzantskou literaturou. První problematiku tvoří analýza korpusu byzantských poradních textů určených mladému urozenému muži, tradičně sdružovaných do žánrové kategorie knížecích zrcadel, dále pak vytýčení racionálnějších taxonomických kritérii pro ustavení skupiny takovýchto spisů a následně aplikace těchto kritérií vedoucí k sestavení korpusu textů vztahujících se k vládě Alexia I. a Ioanna II. Komnenů a obsahujících rady pro správnou vládu či obraz ideálního panovníka. Druhým úkolem je pak po pečlivé analýze každého díla tohoto korpusu s přihlédnutím k jeho literární formě, obsahu, účelu vzniku, vztahu mezi autorem a příjemcem i historického pozadí při jeho sepsání detekovat změny v obrazu ideálního panovníka v literárních pramenech z doby vlády prvních dvou komnenovských císařů