Nepodmíněný trest odnětí svobody s důrazem na penitenciární a postpenitenciární péči - Kovářová, Kateřina (2019)
Nepodmíněný trest odnětí svobody neplní pouze funkci ochrannou, spočívající v ochraně společnosti před pachatelem trestné činnosti, ale je třeba vnímat také jeho výchovnou funkci. Nestačí pouze odsouzeného izolovat od společnosti, ale je třeba na něho působit výchovně, aby se do budoucna vyvaroval další trestné činnosti, přičemž je třeba na něho takto působit již v průběhu výkonu trestu, s čímž souvisí poskytování penitenciární péče. V okamžiku po jeho propuštění na svobodu se musí opět začlenit do společnosti, což by mu měla usnadnit náležitě poskytovaná postpenitenciární péče.