Postavení státního zástupce v trestním řízení - Jílovec, Michal (2018)
Disertační práce pojednává o postavení státního zástupce v trestním řízení a o jeho změnách v jednotlivých stadiích trestního řízení. Zabývá se základními východisky vzniku a zakotvení státního zastupitelství v České republice a problematickými aspekty postavení a působnosti státních zástupců, které jsou s tím spojeny. Vychází z konceptu dělby moci zakotveného v Ústavě, jehož rámec poskytuje výchozí hodnoty, ale i nepřekročitelné limity. Práce odpovídá právní úpravě obsažené v aktuálně účinných zněních trestního řádu a zákona o státním zastupitelství, nicméně pozornost je věnována i právní úpravě připravované. Práce pokrývá základní oblasti spjaté s postavením státního zástupce, ve kterých hledá případné problémy a snaží se nalézt vhodná řešení pro budoucí právní úpravu.