Možnosti využití molekulárně biologických metod pro časnou diagnostiku oportunních infekcí u hematoonkologických nemocných - Říčná, Dita (2019)
Velmi závažnou, život ohrožující komplikací léčby nemocných s hematologickou malignitou je rozvoj infekcí způsobených oportunními mikroorganismy. Úspěšnost léčby oportunních infekcí závisí hlavně na rychlé diagnostice a možnosti okamžitého zahájení cílené terapie. Hlavní původce lze rozdělit na bakteriální, virové a mykotické, jejichž molekulárně biologická diagnostika je předmětem této dizertační práce. V posledních letech se incidence invazivních mykotických infekcí (IMI) zvyšuje a také se mění druhové zastoupení mykotických patogenů. Zatímco dříve mezi původci dominovaly vláknité houby rodu Aspergillus a kvasinky rodu Candida, v posledních letech se stále častěji setkáváme s infekcemi vyvolanými tzv. vzácnými druhy vláknitých hub, které jsou často primárně rezistentní k některým skupinám antimykotik a vyžadují specifickou antimykotickou léčbu. Diagnostika IMI je v současné době založena na kombinaci klinických příznaků, radiologického nálezu a výsledků mikrobiologických vyšetření.