Slovnědruhové přechody jako problém automatické morfologické analýzy - Žižková, Hana (2019)
Disertační práce se zabývá automatickým určením slovního druhu. Jejím cílem je prozkoumat slovnědruhové přechody pohledem automatické morfologické analýzy a navrhnout řešení na zlepšení automatického značení slovního druhu. Práce se zaměřila pouze na dva typy slovnědruhového přechodu: v prvním případě byl výchozí slovní druh ohebný a výsledný neohebný (analýza příslovečných spřežek). Ve druhém případě byl zvolen výchozí i výsledný slovní druh ohebný (analýza substantivizovaných adjektiv). V rámci zkoumání příslovečných spřežek byla provedena korpusová sonda na korpusu SYN v3 se záměrem získat k analýze seznam výrazů, které mohou být příslovečnou spřežkou, mají formu jako příslovečná spřežka a jsou značeny jako nerozpoznaný slovní druh. V případě substantivizovaných adjektiv byla provedena korpusová sonda na korpusu SYN v5 za účelem zjištění, jak jsou značena substantivizovaná adjektiva a které výrazy je možné zařadit mezi substantivizovaná adjektiva. Záměrem bylo najít obecný rys, kter