Similarity Search in Stream Processing - Nálepa, Filip (2019)
Velké objemy dat (např. videa z bezpečnostních kamer nebo obrázky nahrané na sociální sítě) dnes vznikají jako kontinuální datové proudy. Tyto proudy nemohou být zpracovávány tradičními databázovými technikami, tzn. uloženy a předzpracovány ve strukturované databázi, aby bylo možné efektivně spouštět různé úlohy pro zpracování dat. Místo toho je nutné data zpracovávat kontinuálně, kupříkladu aby se mohly detekovat události ve videích z bezpečnostních kamer nebo aby se doporučil nový obsah uživatelům sociální sítě. Společnou charakteristikou takovýchto systémů je, že v daném okamžiku je možné přistoupit pouze část dat. Není možné určit, jaká data vzniknou v budoucnosti a již zpracovaná data jsou dříve či později zahozena. Jedním z přínosů disertační práce je model pro analýzu výkonnosti distribuovaných aplikací pro zpracování proudů dat. Model je možné použít k porovnání různých optimalizačních technik a nastavení distribuovaného prostředí před tím, než je aplikace opravdu v takovém pro