Teroristický čin jako rituál obětování a literární mýtus o teroristovi-revolucionáři v ruské literatuře druhé poloviny XIX. a počátku XX. století - Krulišová, Kateřina Judith (2019)
Terorismus ve své moderní podobě vznikl a rozvíjel se ve druhé polovině XIX. století na území Ruského impéria. Teroristický čin prováděný v souladu s etickými zásadami individuálního terorismu představuje na základě existence obdobných strukturních vzorců a principů fungování fenomén navazující na starověkou koncepci obětního rituálu. V programech, proklamacích a statích ruští revolucionáři ztotožnili neustále se prohlubující společenskou krizi s nevyhovujícím ekonomickým a politickým systémem, popsali její příčiny, identifikovali její viníky a navrhli řešení jejího překonání. Za jediný možný způsob jejího ukončení revolucionáři považovali teroristický čin. V reakci na bezprecedentní atentáty se objevil literární mýtus o teroristovi-revolucionáři, který popisuje to, co bylo v těchto textech opomenuto či autory záměrně vynecháno. Na sobě nezávislá díla ruské umělecké literatury ve druhé polovině XIX. a na počátku XX. století, v nichž terorista vystupoval jako protagonista, se stala dopr