Vliv intenzivní transkraniální magnetické stimulace na negativní příznaky u schizofrenie a změnu EEG mikrostavů - Svěrák, Tomáš (2019)
Úvod: U pacientů se schizofrenií často pozorujeme po úspěšné léčbě pozitivních příznaků přetrvávající negativní příznaky. Uspokojivá léčba negativních příznaků v současnosti stále chybí. V posledních letech je čím dál častěji používána léčba pomocí repetitivní transkraniální magnetické stimulace (rTMS). Tato práce se zaměřuje na zmapování účinnosti léčby negativních příznaků pomocí intenzivní rTMS (I-rTMS) a mapování možné response měřené prostřednictvím EEG mikrostavů. Metody: Studie se zúčastnilo celkem 25 pacientů léčených antipsychotickou léčbou s převládajícími negativními příznaky, z čehož 19 absolvovalo I-rTMS. Pacienti absolvovali 10Hz stimulaci levého dorzolaterálního prefrontálního kortexu 4krát denně po dobu 4 dní. Byli stimulováni celkem 32 000 pulzy. Pacienti byli hodnoceni pomocí klinických škál a EEG před stimulací, bezprostředně po stimulaci a následně po 14 dnech. Pomocí škály měřící pozitivní a negativní příznaky (PANSS) jsme pacienty hodnotili každý den, pozorovali jsme především vývoj v subškále měřící negativní příznaky.