Vliv abúzu psychoaktivních látek na počet relapsů a souvislost se změnou objemů hippokampů u pacientů se schizofrenií - Hýža, Martin, 1980- (2019)
Úvod. Průběh schizofrenie je ovlivněn několika známými proměnnými. Jejich vliv je modulován interakcí s genetickou dispozicí jednotlivce. Jedním z klinicky nejvýznamnějších a nejlépe ovlivnitelných faktorů je abúzus psychoaktivních látek, zejména kanabisu. Psychotická epizoda má negativní vliv na další průběh onemocnění a působí také strukturální změny v CNS, což je prokázáno ve studiích s délkou neléčené psychózy. Jednou z nejčastěji studovaných struktur na mozcích pacientů se schizofrenií je hippokampus, který vykazuje dynamické změny objemu v průběhu onemocnění. Úbytek objemu byl pozorován jak u pacientů s první epizodou, tak u chronického onemocnění a byl spojen s nepříznivým průběhem nemoci. Dynamika těchto změn však zůstává nejasná. Metody. I. Průřezová studie 24 pacientů se schizofrenií a 24 zdravých dobrovolníků s použitím VBM analýzy sledovala vztah mezi hippokampálním GMV a trváním nemoci, počtem psychotických epizod a věkem. II. Longitudinální 4-letá prospektivní studie 58 p