Opozice na Slovensku v letech 1968-1989 - Halla, Josef, 1972- (2018)
Anotace Disertace popisuje situaci opozice na Slovensku mezi roky 1968 a 1989. Úvodní část se věnuje archivním pramenům v České republice a na Slovensku, problémům při jejich výzkumu a zmiňuje nejdůležitější literaturu. Druhá část se zaobírá politickou situací v Československu v době před pražským jarem, v roce 1968 a v prvních letech normalizace. Třetí část analyzuje nejrůznější typy opozice (disentu) proti komunistickému režimu na Slovensku v období normalizace mezi lety 1968 a 1989 - náboženskou opozici, občanskou opozici, snahy maďarské menšiny, ekologické hnutí, neoficiální uměleckou scénu, jejich činnost a vliv na společnost. Významný vliv pro činnost opozice měl samizdat. Práce vyjmenovává jednotlivé formy a metody perzekuce a uvádí příklady významných osobností slovenské opozice. Následuje závěr, seznam zkratek, pramenů a literatury a obrazové přílohy (archivní dokumenty, fotografie)