Studium cirkulujících nekódujících RNA u urologických nádorů - Juráček, Jaroslav (2019)
Urologické nádory zahrnující mimo jiné karcinom močového měchýře (KMM) a renální karcinom (RCC) představují téměř třetinu všech lidských malignit. V současnosti je k detekci KMM a RCC používána řada konvenčních metod, jako cystoskopie, cytologie moči, vylučovací urografie nebo ultrasonografie, z nichž některé jsou invazivní a časově i finančně náročné. Bohužel pro tyto malignity neexistuje vhodný diagnostický nebo prognostický laboratorní biomarker. Proto je pozornost věnována především molekulárním biomarkerům, které se často podílejí na klíčových biologických procesech v rámci kancerogeneze. Důležité skupiny těchto biomarkerů představují mikroRNA (miRNA) a dlouhé nekódující RNA (lncRNA), které jsou považovány za klíčové regulátory genové exprese na transkripční, post-transkripční i translační úrovni a změny na úrovni jejich exprese jsou zásadní v procesu maligní transformace. Kromě tkání je možné miRNA i lncRNA detekovat také v tělních tekutinách, kde vykazují mimořádně vysokou stabilitu a dobré analytické vlastnosti.