Odůvodnění vybraných správních aktů jako součást práva na spravedlivý proces - Bražina, Radislav, 1989- (2019)
Tato disertační práce se věnuje problematice odůvodnění vybraných správních aktů s primárním důrazem na odůvodnění správního rozhodnutí. Práce se zaměřuje na odůvodnění zejména z pohledu požadavků na jeho obsahové náležitosti, kterým prozatím v odborné literatuře nebyla věnována zásadnější komplexní pozornost. Práce zkoumá problematiku odůvodnění (zejména individuálních) správních aktů jednak z hlediska náhledů teorie, ale také z pohledu příslušných právních předpisů na úrovni Rady Evropy, Evropské unie, práva ústavního a zákonů včetně reflexe právní praxe zrcadlící se v judikatuře ESLP, SDEU, Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu. V práci je věnována pozornost i vazbě mezi odůvodněním a právem na spravedlivý proces či dalším otázkám úzce souvisejícím s odůvodněním jako je jeho rozsah či úplnost, popř. funkce odůvodnění. Jádro práce tvoří rozbor požadavků kladených na odůvodnění správního rozhodnutí podle § 68 odst. 3 správního řádu. Práce se zabývá i otázkou vazby správního uvážení a odůvodnění i problematice odůvodnění v souvislosti se soudním přezkumem. V práci jsou konfrontovány požadavky plynoucí z právní úpravy a judikatury s teoretickými požadavky při využití nejen české, ale rovněž odborné literatury německé, rakouské, polské, slovenské a anglické.