Přístup k novým formám rodičovství jako součást práva na respektování soukromého a rodinného života - Grochová, Martina (2018)
Disertační práce se zabývá tématem omezení přístupu k právnímu rodičovství prostřednictvím osvojení, asistované reprodukce a náhradního mateřství. Jádro práce tvoří kvalitativní obsahová analýza relevantních dokumentů, prostřednictvím které jsou zkoumány důvody, pro které Česká republika přistoupila nebo nepřistoupila k navrhovaným změnám právní úpravy přístupu k rodičovství, a tedy jaké důvody vedly ke stávajícímu stavu právní úpravy. Práce analyzuje, jaká kategorie argumentů byly užívány, jak se měnily v čase a jak se lišily v závislosti na konkrétní zkoumané oblasti.