Vliv HPV na expresi kandidátních nádorových markerů SCC v oblasti hlavy a krku - Polanská, Hana (2019)
Úvod: Karcinom hlavy a krku patří celosvětově mezi šest nejčastějších příčin úmrtí na zhoubná one-mocnění. Převládajícím typem je karcinom spinocelulární (dlaždicobuněčný, HNSCC). Včasné odhalení primárního nádoru či relapsu je klíčovým faktorem pro zvýšení míry přežití pacientů s HNSCC. HNSCC se vyvíjí pomocí vícestupňového procesu akumulace genetických a fenoty-pových změn. Je tedy žádoucí hledání specifických biomarkerů, které jsou schopny charakteri-zovat jednotlivé stupně tohoto procesu a tím zlepšit predikci a zpřesnit prognózu onemocnění. Metody: Byl použit biologický materiál od pacientů, a to nádorová tkáň, tkáň přilehlá ke tkáni nádorové a vzorky plné krve. Dále byly použity vzorky z tonzilektomií od zdravých dobrovolníků a vzorky plné krve od diabetických a zdravých dobrovolníků. Ke stanovení proteinů byla použita metoda ELISA. Detekce viru HPV byla provedena pomocí PCR a genové exprese byly analy-zovány pomocí metody real-time PCR. Výsledky: Tato práce prokázala vliv HPV infekce na exprese genů.