Network-based targeted attacks detection - Ghafir, Ibrahim (2019)
V posledních letech počítačové útoky způsobily značné finanční ztráty a byly schopny zastavit i některé základní veřejné služby. Mezi těmito útoky se objevily hrozby ATP (Advanced Persistent Threats - Pokročilé trvalé hrozby) jako nové bezpečnostní riziko, které zasáhlo řadu společností a organizací. Útočníci mohou monitorovat a sledovat cílovou organizaci, rušit její funkce a ukrást důvěrné informace. APT jsou aktivovány skutečně kvalifikovanými útočníky motivovanými nejrůznějšími cíli - politickými, ideologickými, finančními nebo kriminálními. Pro eliminaci počítačových útoků jsou analytici počítačové bezpečnosti jednoznačně závislí na IDPS (Intrusion Detection and Prevention Systems - Systém detekce a prevence narušení). APT však představují výzvu pro stávající IDPS, protože používají doposud neodhalené bezpečnostní díry, což znemožňuje jejich odhalování pomocí tradičních technik založených na podpisu. Útok APT je zpravidla rozdělen do několika fází s prodlevami i několik měsíců, co