Poruchy dýchání ve spánku v anestézii a intenzivní medicíně - Růžek, Lukáš (2019)
Ve své disertační práci jsem se věnoval obstrukční spánkové apnoe (OSA), charakteristice parametrů mikrocirkulace a specifikům ve vztahu k anestezii a intenzivní medicíně. OSA je často se vyskytující poruchou dýchání ve spánku a je spojena s kardiovaskulárními komorbiditami. Příčinou vzniku těchto komorbidit je nejpravděpodobněji porušená mikrocirkulace. Naší hypotézou bylo, že mikrocirkulace bude u pacientů s OSA porušená a závažnost tohoto postižení bude korelovat s tíží OSA. Do studie byli zařazeni pacienti přicházející k běžnému polysomnografickému vyšetření. K vyšetření mikrocirkulace byla použita technologie sidestream darkfield imaging. Do studie bylo zařazeno 33 konsekutivních pacientů. Pozorované změny mikrocirkulace mezi večerem a ránem byly vyjádřeny u pacientů s těžkou OSA a byly charakterizované snížením flow a zvýšením flow heterogenity. Je naší snahou upozornit na stoupající incidenci OSA, četnost a závažnost jejích komorbidit a možných důsledků tohoto syndromu pro peri