Empirický výzkum metodologie interpretace práva - Malaník, Michal, 1990- (2018)
Tato disertační práce se věnuje empirickému zkoumání práva, konkrétně problematice metodologie právní interpretace. Snaží se tak vyplnit mezeru, která v tuzemské právní vědě stále zůstává otevřená. Práce poskytuje základní přehled o empirickém zkoumání dané oblasti práva u nás i v anglicky psané literatuře. Také stručně shrnuje v současné době uznávané poznatky z teorie metodologie právní interpretace a poukazuje na řadu nejasností, které jsou problematické z hlediska praktického fungování práva s ohledem na institucionální výstavbu tuzemského soudního systému. Neomezuje se však pouze na metodologii interpretace práva samotnou, ale věnuje se celému rozhodovacímu procesu soudce jako interpreta práva. Vzhledem ke skutečnosti, že teoretické poznatky naznačené výše jsou relativně hojně diskutovány v odborné literatuře, nicméně existuje o nich extrémně málo informací, jak vlastně (jestli vůbec) fungují v praxi, práce navrhuje nástroj, kterým by šlo jejich reálné projevy zjistit, popřípadě ověřit. Tento nástroj je vybudován kombinací různých empirických přístupů, přičemž jako nejvhodnější je vyhodnocen hloubkový kvalitativní rozhovor se soudci spojený s analýzou textu soudních rozhodnutí. Aby se však nejednalo pouze o reálnými údaji nepodložené kněžské rady, práce zároveň navrhuje, provádí a vyhodnocuje pilotní výzkum provedený autorem práce se soudci Nejvyššího soudu, prostřednictvím něhož je nástroj optimalizován.