Právna interpretácia rodovej rovnosti : (filozoficko-právna analýza problému) - Bitterová, Nikoleta (2018)
Dizertačná práca sa zaoberá problematikou právnej interpretácie rodovej rovnosti v judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva. Konkrétne v nej autorka skúma ako je rodová rovnosť z koncepčného a metodologického hľadiska riešená v jeho rozhodovacej činnosti. Prostredníctvom kritickej analýzy existujúceho prístupu poukazuje na jeho nedostatky a následne navrhuje riešenie na ich prekonanie. To autorka vidí v odstraňovaní rodových stereotypov, ktoré označuje za príčinu i následok štrukturálnej diskriminácie žien. Prácu autorka uzatvára kapitolou, v ktorej sa venuje záväzkom na odstránenie rodovej stereotypizácie a uskutočňuje ďalšiu kritickú analýzu judikatúry, tentokrát z perspektívy rodovej stereotypizácie. Cieľom tejto práce je preukázať, že vhodne zvolenou právnou metodológiou Európsky súd pre ľudské práva môže prispieť k odstraňovaniu faktických nerovností medzi ženami a mužmi.