The role of stem cells in development of heart failure associated with Duchenne muscular dystrophy - Jelínková, Šárka, 1989- (2019)
Duchennova svalová dystrofie (DMD) je genetické onemocnění způsobené ztrátou funkčního dystrofinu. Většina pacientů s DMD trpí rozvojem fibrózy myokardu a vývojem dilatační kardiomyopatie vedoucí k srdečnímu selhání a předčasné smrti. Přestože během posledních desetiletí byl popsán mechanismus vedoucí ke smrti kardiomyocytů, propojení ztráty dystrofinu s opožděným vývojem kardiomyopatie je stále nejasné. Pro experimenty bylo využito indukovaných pluripotentních kmenových buněk (lPKB) získaných od DMD pacientů reprogramací, nebo zavedením DMD mutace do zdravé linie lidských embryonálních kmenových buněk pomocí CRISPR/Cas9 technologie. Tyto linie byly následně diferencované do kardiomyocytů za pomocí protokolu diferenciace 3D shluků lPKB. Současné důkazy naznačují, že rozvoj symptomů DMD je asociován s dysfunkcí či deplecí progenitorových buněk. Ze studovaných kardiomyoctů odvozených z lPKB DMD pacientů jsme získali data o dysfunkci srdečních buněk, ale ne o vývoji onemocnění. Soustředi