Genomová nestabilita a DNA reparační mechanizmy u pluripotentních buněk: Bazový excizní reparační mechanismus a přátelé: nejdůležitější životní rozhodnutí lidských pluripotentních kmenových buněk - Kohutová, Aneta (2019)
Lidské embryonální kmenové buňky (lEKB) mají unikátní vlastnosti pluripotence a teoreticky neomezené sebeobnovy. Pro praktické využití lEKB je nutná jejich kultivace v podmínkách in vitro. Problémem ale je že se vlastnosti těchto buněk během kultivace mění a jejich jinak stabilní genom nabírá mutace. Pro bezpečné použití lEKB v moderní medicíně je tedy nutné znát mechanizmy, které udržují stabilitu genomu lEKB a taky porozumět jak se mění během kultivace. Jedním z důležitých mechanizmů zajištujících stabilitu genomu lEKB je odpověď na poškození DNA. Tato odpověď se skládá z mnoha členů: od detekce, signálování až po opravu DNA či připadnou smrt buňky. Doktorská práce se zabývá přednostně mechanizmy opravujícími poškození DNA, jejich spoluprací a také jejich změnou během kultivace s ohledem na stabilitu genomu lEKB.