Medicínská turistika - právní aspekty - Dudášová, Gabriela (2018)
Práce shrnuje základní aspekty medicínské turistiky, cenovou politiku, nejčastěji prováděné výkony a výběr destinací. V další části analyzuje v obecné rovině základní právní aspekty týkající se medicínské turistiky, jako je informovaný souhlas, náhrada újmy, GDPR a mediaci, která je považována za velmi perspektivní v řešení sporů v medicínské turistice. V praktické části práce podrobně rozebírá některé informované souhlasy českých poskytovatelů s důrazem na závažné nedostatky a doporučuje jejich nápravu. Popisuje rovněž přístup pacientů k informovaným souhlasům, který je vyhodnocen na základě ankety. Dále se modelově věnuje několika závažným případům s předpokladem právních sporů, kde je popsán celý právní proces s vlastní analýzou a návrhem řešení především z pohledu poskytovatele.