Posouzení efektu kryoablace levé síně rozšířené o ablaci vegetativních ganglií v léčbě fibrilace síní u pacientů podstupující operaci srdce - Bárta, Jiří (2019)
Úvod: Cílem naší studie bylo zjistit, zda rozšíření ablace levé síně o ablaci vegetativních ganglií povede k ovlivnění výsledků této metody chirurgické léčby fibrilace síní u pacientů se strukturálním onemocněním srdce podstupující operaci srdce ze sternotomie. Metody: Sledovanou skupinu tvořilo 100 pacientů, kteří podstoupili kombinovaný kardiochirurgický výkon ze sternotomie na našem pracovišti v období mezi červencem 2012 a prosincem 2014. Pacienti byli indikováni k operaci z důvodu strukturálního onemocnění srdce a trpěli současně buď paroxysmální, perzistentní nebo dlouhodobě perzistující fibrilaci síní, pro kterou byla indikována konkomitantní ablace. U všech pacientů ve studii byla provedena kryoablace levé síně v rozsahu izolace plicních žil, box léze, spojovací léze s mitrálním anulem, resekce ouška LS a spojovací léze baze ouška s levostrannými plicními žilami. U 35 pacientů z této populace byla navíc na základě mapování provedena cílená radiofrekvenční ablace gangliových pletení srdečních síní spolu s discizí a ablací Marshalova ligamenta.