Analýza exprese c-Myb v kolorektálním karcinomu a její prognostický význam - Tichý, Michal (2019)
Tématem předložené disertační práce je analýza exprese c-Myb ve tkáni CRC a její korelace s vybranými klinicko - patologickými charakteristikami, zejména ve vztahu k výskytu vzdálených metastáz, a následně provedené analýzy doby přežití. Studovaný soubor čítal 108 případů resekabilního kolorektálního karcinomu, lokalizovaného v oblasti kolon. Případy, kdy karcinom byl lokalizován v rektu, nebyly do souboru zahrnuty. Podle výsledků naší práce byla exprese c-Myb prokázána v 79,6 % případů CRC. Tyto výsledky prokazují vztah mezi c-Myb a biologickým procesem CRC. V rámci analýzy vybraných klinicko-patologických charakteristik a expresí c-Myb jsme prokázali statisticky signifikantní negativní asociaci mezi úrovní exprese c-Myb ve tkáni CRC a metastatickou diseminací v podobě tvorby vzdálených metastáz. V návaznosti na toto zjištění se podařilo prokázat statisticky signifikantní pozitivní závislost délky přežití na úrovni exprese c-Myb.