Edukace a rozvoj osob s Alzheimerovou chorobou pomocí ICT - Vostrý, Michal (2019)
Disertační práce na téma Edukace a rozvoj osob s Alzheimerovou chorobou pomocí ICT se zabývá osobami, které trpí Alzheimerovou chorobou lehkého či středního typu a jsou trvale umístění v zařízeních poskytující sociální služby. Teoretická část práce je zaměřena na popis pomáhajících profesí a na popis samotné Alzheimerovy choroby spolu s možnostmi, které lze u této diagnózy aplikovat. Celkový výzkum byl realizovaný od počátku roku 2017 do srpna roku 2018. Výzkumný projekt A, který byl realizován v rámci rigorózní práce, trval 6 měsíců. Při výzkumu byla navázána spolupráce se 40 probandy, z toho 20 bylo v experimentální skupině (aktivní účast na intervenci) a 20 bylo ve skupině kontrolní (pasivní účast na intervenci). Tito probandi v obou skupinách následně byli rozděleni po 10 probandech, dle typu demence (lehká a střední). U této skupiny byla provedena vstupní, kontrolní a výstupní testování, která nám zajistila data k následné komparaci, které zde prezentujeme. Výzkumný projekt B šel