Secrecy amplification in wireless sensor networks - Ošťádal, Radim; Matyáš, Václav, 1970-; Masarykova univerzita. Katedra počítačových systémů a komunikací (2019)
Symetrická kryptografie je preferovaným přístupem v případě síťových zařízení s omezenými výpočetními možnostmi a zdroji jak pro zajištění správy klíčů, tak pro celkové zajištění bezpečnosti. Linkové klíče sdílené každou dvojicí sousedních uzlů v bezdrátové ad-hoc síti jsou základním stavebním kamenem pro bezpečnou komunikaci a pro jakékoli další bezpečnostní mechanizmy. Typickým příkladem využití síťových zařízení s omezenými zdroji jsou bezdrátové senzorové sítě, které představují výzvu v konceptu dnešního internetu věcí. Tato zařízení často operují s citlivými informacemi a jejich bezpečnost je jedním ze základních požadavků. Senzorové sítě se skládají z velkého množství samostatných uzlů, jejichž cena musí být co nejnižší - to následně omezuje jejich výkon, úložný prostor, a především nákladnou fyzickou ochranu jednotlivých uzlů. V naší práci se zaměřujeme na případ, kdy je část sítě kompromitována útočníkem. Výrazného zlepšení bezpečnosti v síti lze dosáhnout tím, že skupina uzlů
Symmetric cryptography is the preferred approach when considering key management and operational requirements for networked devices with limited capabilities and resources. The link keys shared among neighbouring nodes in an ad-hoc network are the cornerstone for secure communication and for more comprehensive network security applications. Wireless Sensor Networks (WSNs), as a typical setting in the field of constrained networked devices, pose a challenge in today's Internet of Things. Such networks handle sensitive information and security is a typical baseline requirement. WSNs consist of numerous interacting devices, price of which should be as low as possible -- limiting computational and storage resources, also avoiding expensive tamper resistance. We focus on a scenario where a part of the network is compromised by the attacker. Substantial improvements in network security can be achieved when a group of neighbouring nodes cooperates in an additional Secrecy Amplification (SA)
Vedoucí práce: Václav Matyáš
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2019
Keywords: počítačová bezpečnost; internet věcí; senzorové sítě; teorie sítí; kryptografie; bezdrátové sítě; computer security; Internet of things; sensor networks; network theory; cryptography; wireless networks; disertace; dissertations