Secrecy amplification in wireless sensor networks - Ošťádal, Radim (2019)
Symetrická kryptografie je preferovaným přístupem v případě síťových zařízení s omezenými výpočetními možnostmi a zdroji jak pro zajištění správy klíčů, tak pro celkové zajištění bezpečnosti. Linkové klíče sdílené každou dvojicí sousedních uzlů v bezdrátové ad-hoc síti jsou základním stavebním kamenem pro bezpečnou komunikaci a pro jakékoli další bezpečnostní mechanizmy. Typickým příkladem využití síťových zařízení s omezenými zdroji jsou bezdrátové senzorové sítě, které představují výzvu v konceptu dnešního internetu věcí. Tato zařízení často operují s citlivými informacemi a jejich bezpečnost je jedním ze základních požadavků. Senzorové sítě se skládají z velkého množství samostatných uzlů, jejichž cena musí být co nejnižší - to následně omezuje jejich výkon, úložný prostor, a především nákladnou fyzickou ochranu jednotlivých uzlů. V naší práci se zaměřujeme na případ, kdy je část sítě kompromitována útočníkem. Výrazného zlepšení bezpečnosti v síti lze dosáhnout tím, že skupina uzlů