STEPS - Skupinový Terapeuticko-Edukační Program pro Sourozence dětí s poruchami autistického spektra : tvorba, implementace a evaluace programu - Havelka, David (2018)
Zdraví sourozenci dětí s poruchami autistického spektra (PAS) čelí řadě jedinečných psychologických a sociálních stresorů souvisejících s obtížemi jejich sourozence a jsou tak vystaveni zvýšenému riziku rozvoje psychických a adaptačních obtíží. V České republice byla této skupině dětí věnována doposud pouze minimální pozornost. Cílem dizertační práce proto bylo vytvořit, implementovat a výzkumně zhodnotit efektivitu podpůrného programu pro sourozence dětí s PAS - program STEPS (Skupinový Terapeuticko-Edukační Program pro Sourozence dětí s PAS). STEPS vychází zejména z teorie kognitivně-behaviorální terapie a zážitkové pedagogiky. Sestává z 10 dvouhodinových setkání pro dvě věkové skupiny (7-11 a 12-16 let). Hlavními cíli programu je posilování pozitivních aspektů sourozeneckého vztahu, předání vědomostí o PAS, zlepšení úrovně psychického přizpůsobení, kvality života, subjektivně vnímané rodinné opory, řešení problémů a copingových strategií. Finální verzí programu prošlo prozatím 31 so