Ověření efektivity vybraných tréninkových metod na osobní pohodu v kontextu teorie osobnosti J. Kuhla - Herynková, Marie (2018)
Osobní pohoda je dlouhodobý emoční stav, ve kterém je reflektována celková spokojenost člověka s jeho životem. Ačkoli byla na zvyšování osobní pohody navržena řada tréninkových metod, méně pozornosti bylo věnováno vztahu mezi účinností těchto metod a osobností respondentů. Cílem disertační práce je ověřit efektivnost tří tréninkových metod - Vyjadřování vděčnosti, Tři dobré věci a Mé nejlepší já - na osobní pohodu v závislosti na osobnostních stylech v kontextu PSI teorie J. Kuhla. Výzkumný soubor tvořilo 545 osob ve věku od 18 do 32 let. Měření bylo provedeno pomocí metod PSSI, DŽS a PANAS. Statistickou analýzou dat bylo zjištěno, že efektivnost tréninkových metod ovlivňujících osobní pohodu záleží na osobnosti respondentů. Výsledné vztahy se lišily v závislosti na frekvenci vyplňování tréninkové metody a druhu tréninkové metody